Sjællands Erhvervsakademi
EN DK

Studerende gør restfødevarer til guld i Nykøbing F.

Den 1. oktober var studerende fra Zealand og Absalon og ni virksomheder samlet i Nykøbing F. med det formål at omforme rester og overskud fra fødevareproducenter til nye ressourcer.

Fødevareproduktion efterlader restprodukter. Hvad enten det er rapskager, ekstra auberginer eller skræl og sten fra kirsebær, så er det en ressource, som kan blive til nye fødevarer eller bruges aktivt.

Men spørgsmålet er til hvad? Det arbejde begyndt virksomheder og studerende arbejde sammen om den 1. oktober på Katedralskolen i Nykøbing.

“Der er et stort spild, når man laver mad. Det kender man hjemme fra sit eget køkken, men når vi går ud i fødevareproduktionen, bliver det jo meget større. Kan vi løse det, så er der både penge at tjene for virksomhederne, og rigtig meget spild undgås. Men det kræver innovation og gode idéer. Og her kan de studerende virkelig bidrage,” fortæller Heidi Høy Dyrholm fra Agro Business Park, som er tovholder i aktiviteten.

En af virksomhederne, der var med på dagen var Engvang Frugt, som ledes af Annelise Nielsen. Deres restprodukter kan blandt andet være sten og skræl fra kirsebær.

“Det er rigtig interessant for os, hvis noget af det, som man i dag bare smider ud, kan blive til noget nyt. Her tilfører de studerende en masse spændende idéer og innovation, som vi kan bruge til nye produkter. Så vi er rigtig glade for at være kommet i gang,” udtaler Annelise Nielsen fra Engvang Frugt.

Indsatsen kaldes for Food Days Sjælland og består af et samarbejde mellem en virksomhede og en gruppe studerende på fagrelevante studier, med et fælles møde til at afklare målet og en afslutning hvor de bedste idé kåres.

“Det handler om at få bragt virksomheder sammen med de studerende, så man sammen får fokus på, hvordan man får løst virksomhedernes udfordringer, og de studerende udvikler sig. Og forhåbentlig kommer de studerende ud og hjælper med den innovative del for at forbedre udviklingspotentialet for de enkelte virksomheder,” lyder det fra borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder.

Sammen arbejder de så mod nye løsninger, og ifølge Heidi Høy Dyrholm, rummer det nogle interessante perspektiver for virksomheders udvikling.

“Der tales jo rigtig meget om, at vi skal passe på jordens ressourcer. Det her er det konkrete arbejde, der kan være med til at løse det. Kan vi bruge nogle ressourcer, som i dag faktisk er skrald og få det til at blive til noget nyt og anderledes. Så gør vi noget godt for virksomheds bundlinje og for vores klode generelt,” fortæller Heidi Høy Dyrholm.

Food Days Sjælland er lavet i samarbejde med VIIRS, som er en indsats, der styrker virksomheder via viden, og projektet Connecting Zealand, som blandt andet har fokus på ressourceeffektivitet i virksomheder.

“Vi har ni virksomheder med denne gang på Food Days Sjælland, og problematikkerne spænder vidt fra overskud af friske auberginer til rester efter endt presning af rapsolie. Alt sammen er fokus på, hvordan vi via innovation kan finde nogle nye løsninger til gavn for alle. Og vi er kommet godt i gang i dag, og nu venter der noget spændende arbejde forud,” fortæller Heidi Høy Dyrholm.

Connecting Zealand er finansieret af Region Sjælland.

 

Kontaktinformation: Heidi Høy Dyrholm, hhd@agropark.dk, 5123 0439,

Pressemeddelelse udsendt af
Erhvervshus Sjælland
Fulbyvej 15
4180 Sorø
Tlf.: 55 35 30 35
Mail: info@ehsj.dk

Zealand

Cookie-indstillinger

Zealand og tredjeparter bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse af zealand.dk samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies ved at klikke på knapperne herunder. Når du klikker ‘Accepter alle’, accepterer du vores brug af cookies og Zealands privatlivspolitik. Du kan ændre eller trække din accept tilbage ved at klikke på ‘Cookieindstillinger’ i bunden af siden. Læs mere om cookies i vores cookiepolitik

Tilbage

Cookie-indstillinger

Hvis du ikke ønsker, at vores samarbejdspartnere behandler dine persondata og anvender dem på tværs af internettet, kan du fravælge det her.

Formål