Bygningskonstruktør
Form de rum, vi lever og arbejder iKan du se dig selv planlægge, projektere og styre byggerier? Uddannelsen til bygningskonstruktør er for dig, der ønsker en bredt anerkendt og alsidig uddannelse indenfor byggeriet.
Som bygningskonstruktør bliver du uddannet til at lede og overvåge bygge- og produktionsprocesser; ofte i rollen som projektleder. En bygningskonstruktør evner praktisk og teknisk projektering, fra skitse- til hovedprojekt, og i samarbejde med øvrige parter i branchen, som arkitekter, ingeniører, entreprenører og myndigheder.
Uddannelsen til bygningskonstruktør ruster dig til at arbejde med ledelse af byggeri i rådgivende, udførende og kontrollerende bygge-, anlægs- og ejendomsvirksomheder, samt inden for drift og vedligehold.
Hvis du har en håndværksmæssig baggrund, giver uddannelsen dig gode muligheder for at starte selvstændig virksomhed. En uddannet bygningskonstruktør er professionsbachelor, så uddannelsen kvalificerer også til videregående uddannelser på master- og kandidatniveau.
Det er også muligt at tage uddannelsen som blended learning, der kombinerer onlineundervisning og undervisning med fremmøde. Det kan du læse mere om under uddannelsens indhold.
Kurser før studiestart
Indledningsfag i matematik er et tilbud til dig som har behov for at få dine matematiske kvalifikationer opjusteret. Du får en introduktion til matematikken som blandt andet gør dig i stand til at arbejde med talmængder, statistik og lineær/ikke lineær vækst. Læs mere her
- Byggeledelse
- Projektering & rådgivning
- Projektledelse
Hvordan ansøger du?
Læs mere om ansøgningskriterier, ansøgningsfrister, åbent hus m.m. i vores FAQ
Spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål omkring uddannelsen kan du kontakte vores optagelseskontor på telefon 5076 2830 — eller pr. mail: optag@zealand.dk
Titel | Bygningskonstruktør |
Niveau | Professionsbachelor (PBA) |
Varighed | 3½ år |
ECTS point | 210 |
Sprog | Dansk |
Studiestart |
September Februar |
Steder |
Femøvej 3, 4700 Næstved |
Lignende | Byggetekniker, EL-installatør, VVS-installatør |


Som bygningskonstruktør bliver du professionsbachelor. Uddannelsen tager 3½ år inklusiv seks måneders praktikophold på 6. semester.
Uddannelsen veksler mellem ordinær undervisning og gæsteforelæsninger fra branchefolk, byggepladsbesøg og virksomhedsbesøg.
Uddannelsen har både obligatoriske og valgfrie uddannelseselementer. Undervisningen klæder dig på til at bruge af værktøjer som Revit og Auto CAD. Du lærer også anvendelse af retsregler og lovgrundlag, kontraktskrivning samt kvalitetssikring af byggeri og anlæg.
I løbet af uddannelsen får du viden om tilrettelæggelse af den praktiske gennemførelse af et bygge- og anlægsprojekt. Du kommer med på hele turen fra opmåling til afsætning. Undervejs kommer du omkring virksomhedsdrift, administration, forvaltning, tilsyn, konstruktionsforståelse, infrastruktur, tekniske installationer og statiske principper. Du lærer også at udarbejde dokumentation, ligesom koordinering og planlægning, samt industrielle produktions- og udførelsesmetoder i byggeprocessen er integreret i uddannelsen.
Uddannelsen giver dig mulighed for at specialisere dig inden for en række områder som eksempelvis BIM-projektering, bygge- og projektledelse, bæredygtighed, iværksætteri med flere.
Uddannelsens praktikperiode på 6. semester er obligatorisk. Du kan derfor med fordel fra studiestart planlægge dit praktikforløb med fokus på at finde en god virksomhed. Hvis du har brug for yderligere information, kan du kontakte vores praktikkoordinator.
Det er muligt at tage uddannelsen som blended learning. Det vil sige som et studie, hvor du kombinerer e-læring med et begrænset krav om fremmøde. Det betyder, at du vil kunne tage dele af uddannelsen som et fjernstudium. Læs mere her
For at starte på uddannelsen til bygningskonstruktør skal du have en af følgende:
- Gymnasial eksamen (stx, hf, hhx, htx eller eux) eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF), alle med matematik C
- En tilsvarende udenlandsk eller international eksamen med matematik C
- Erhvervsuddannelse som anlægsstruktør, brolægger, bygningsmaler, bygningsstruktør, detailhandelseuddannelsen med specialer, ejendomsservicetekniker, elektriker (med specialer), handelsuddannelse med specialer, maskinsnedker, murer (trin 2), snedker (med specialer), snedker (bygningssnedker), stenhugger, tagdækker, teknisk isolatør, teknisk designer (bygge og anlæg), træfagenes byggeuddannelse, vvs-energiuddannelse eller vvs-uddannelsen
- Anden erhvervsuddannelse på mindst 3 år, samt fagene matematik C og engelsk C
- Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne
- Erhvervsakademiuddannelsen til byggetekniker
Bemærk!
Hvis du har et udenlandsk adgangsgrundlag skal du dokumentere, at du har bestået Studieprøven og alle dens delelementer, for at kunne blive optaget på dansksprogede uddannelser på Zealand. Såfremt du på anden måde kan dokumenter dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering.
Hvis du er fra et andet nordisk land og dansk, norsk eller svensk indgik i din adgangsgivende eksamen, skal du normalt ikke tage en danskprøve.
På engelsksprogede uddannelser på Zealand kræves engelsk på mindst B-niveau.
- Bygningskonstruktør - 2022
- Bygningskonstruktør - 2021
- Bygningskonstruktør – Valgfagskatalog - 2021-22
- Bygningskonstruktør - sommer - 2020
- Bygningskonstruktør - Valgfagskatalog - sommer - 2020
- Bygningskonstruktør - vinter - 2020
- Bygningskonstruktør - Valgfagskatalog - vinter - 2020
- Bygningskonstruktør - 2019
- Bygningskonstruktør - 2016
- Bygningskonstruktør - 2015
- Bygningskonstruktør - 2014
- Bygningskonstruktør - 2013
Alle fuldtidsuddannelser på Zealand indeholder en obligatorisk praktikperiode på mellem 10 og 40 uger.
Praktikperiodens varighed og placering varierer afhængigt af uddannelsen, men som hovedregel ligger praktikken på det sidste semester af uddannelsen, og bliver efterfulgt at dit afsluttende projekt.
Når du læser på en videregående fuldtidsuddannelse hos Zealand, kan du søge om SU.
Tranportrabat
Studerende på videregående uddannelser (som er godkendt til SU) kan få rabat på abonnementskort til bus og tog i Danmark.