Byggetekniker
Elsker du bygninger og går du op i, hvad der virker for mennesker – både med funktionalitet og i valg af materialer? Bliv Byggetekniker – her er god plads til leg og kreativitet i en hverdag både indenfor og udenfor.
Om uddannelsen
Med en uddannelse som Byggetekniker får du rige muligheder for at udfolde dig kreativt – og befinde dig i centrum af skabelsen af en ny bygning i alle led af processen. Uddannelsen giver dig gode betingelser for at dyrke fede modsætningsforhold, som sikrer stor variation i din hverdag: Fordybelse på tegnestuen eller aktive møder med andre på byggepladsen. Beregning og modellering på pc indenfor eller udenfor for at følge byggeriet i al slags vejr udstyret med hjelm, sikkerhedssko eller gummistøvler.
I det hele taget er her tale om en spændende uddannelse, som giver dig mulighed for at deltage i byggeprocesser fra A til Z og giver dig mulighed for at være en del af noget større. Du kan dyrke din faglighed, pirre din nysgerrighed og udfordre dig selv og andre.
Hvad kan du blive som Byggetekniker
Med en uddannelse som Byggetekniker kan du stille dig i orkanens øje i de mangfoldige processer, der gør en hel bygning. Som Byggetekniker løser du forskellige opgaver f.eks. kan du projektere mindre og mellemstore bygge- og anlægsarbejder, varetage administrative opgaver inden for bygge- og anlægsarbejde, rådgive bygherrer, byggevareproducenter og håndværksvirksomheder. Gennem uddannelsen lærer du at forberede, planlægge, og udforme tekniske angivelser forud for byggeri- og anlægsarbejder, administration af bygge- og anlægsarbejder og digitalt byggeri. Du lærer også at regne, tegne og modellere for arkitekter og ingeniører som forberedelse til et større eller mindre byggeprojekt.
Som Byggetekniker arbejder du f.eks. hos rådgivende arkitekter og ingeniører, hos entreprenører og byggevareproducenter eller i håndværksfirmaer. Du kan varetage jobs, som kredser om planlægning af byggeri, om byggeledelse, projektering og digitalt byggeri. Du har også mulighed for at læse videre.
- Planlægning af byggeri
- Byggeledelse
- Projektering
- Digitalt byggeri
Hvordan ansøger du?
Læs mere om ansøgningskriterier, ansøgningsfrister, åbent hus m.m. i vores FAQ
Spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål omkring uddannelsen kan du kontakte vores optagelseskontor på telefon 5076 2830 — eller pr. mail: optag@zealand.dk
Titel | Byggetekniker |
Niveau | Erhvervsakademi (EAK) |
Varighed | 2 år |
ECTS point | 120 |
Sprog | Dansk |
Studiestart |
September |
Steder |
Femøvej 3, 4700 Næstved |
Lignende | Bygningskonstruktør, EL-installatør, VVS-installatør |


Omsæt din teori til praksis
Uddannelsen til Byggetekniker rummer både teori og praksis. Vores undervisere har selv erfaringer fra byggebranchen, og derfor vil du opleve, at din uddannelse går tæt på den virkelighed, du skal ud og være en del af.
Formålet med uddannelsen er at give dig et godt og anvendeligt mix af kompetencer og indsigter, så du kan har en bred forståelse for alle faser af byggeri – både små og de større. Med uddannelsen i bagagen bliver du den centrale person, for du har kompetencerne til at udregne, modellere, koordinere og udlægge byggeriets mange faser, hvor både ingeniører, entreprenører, arkitekter og håndværkere gør deres entre. Det er din opgave at sørge for hele kabalen af fagligheder går op. Undervejs skal du føre tilsyn og følge byggeprojekterne til dørs. Det er alt sammen discipliner, du vil møde og træne sammen med dine undervisere og dine medstuderende. Her er masser af muligheder for at være kreative og innovative sammen – det er godt for din fremtid. Byggeribranchen er konstant i forandring, og du vil derfor lære hvordan, en byggeteknikers kompetencer og viden om materialer følger med. Du skal være in sync med efterspørgsel og tendenser i branchen. En spændende uddannelse, som giver dig redskaberne til at planlægge og varetage teknisk administrative opgaver inden for anlægs- og byggearbejder.
Sådan foregår undervisningen
Undervisningen er afvekslende, men med overvægt af tværfaglige projekter for, at du kommer bedst fra start som Byggetekniker i virkeligheden. Der vil også være traditionel klasseundervisning med oplæg og gruppearbejde. Du vil blive undervist i en bred palet af elementer for at du har en god faglig bredde i byggeriet. Vi kommer rundt om byggelovgivning, udarbejdelse af ansøgninger til byggetilladelser. Du får også viden om tilsynsarbejdet med et byggeprojekt. Du får forståelse for organisation og virksomheder – om former, om etablering, om drift og om kultur. Du lærer om entreprenørskab, om bygge- og anlægsområdet, om byggeledelse og anlægsprojekter. Din værktøjskasse for kommunikation og samarbejde fyldes også op, så du agerer godt i relation til kunder, samarbejdspartnere, brugere og andre interessenter i en byggesag. Du får også opbygget kendskab til produktion, til materialer og kvalitetssikring. Undervejs er der også praktik, hvor du kan få de første praktiske erfaringer som Byggetekniker – f.eks. fra arkitekthuse, entreprenører, rådgivende ingeniører eller i en offentlig enhed f.eks. i kommunal sammenhæng.
Følgende giver adgang til uddannelsen:
- Gymnasial eksamen (stx, hf, hhx, htx eller eux) eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF), alle med matematik C
- En tilsvarende udenlandsk eller international eksamen med matematik C
- Erhvervsuddannelse som anlægsstruktør, brolægger, bygningsmaler, bygningsstruktør, detailhandelseuddannelsen med specialer, ejendomsservicetekniker, elektriker (med specialer), handelsuddannelse med specialer, maskinsnedker, murer (trin 2), snedker (med specialer), snedker (bygningssnedker), tagdækker, teknisk isolatør, teknisk designer (bygge og anlæg), træfagenes byggeuddannelse, vvs-energiuddannelse eller vvs-uddannelsen
- Anden erhvervsuddannelse på mindst 3 år, samt fagene matematik C og engelsk C
- Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne
De specifikke adgangskrav skal være bestået.
Bemærk!
Hvis du har et udenlandsk adgangsgrundlag skal du dokumentere, at du har bestået Studieprøven og alle dens delelementer, for at kunne blive optaget på dansksprogede uddannelser på Zealand. Såfremt du på anden måde kan dokumenter dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering.
- Byggetekniker – Valgfagskatalog - 2024
- Byggetekniker - 2023
- Byggetekniker - 2022
- Tillæg gældende for studerende optaget før sommer 2022 -
- Byggetekniker - 2022
- Byggetekniker – sommer - 2021
- Byggetekniker – Valgfagskatalog - 2021-22
- Byggetekniker - sommer - 2020
- Byggetekniker - Valgfagskatalog - sommer - 2020
- Byggetekniker -vinter - 2020
- Byggetekniker - Valgfagskatalog - vinter - 2020
Alle fuldtidsuddannelser på Zealand indeholder en obligatorisk praktikperiode på mellem 10 og 40 uger.
Praktikperiodens varighed og placering varierer afhængigt af uddannelsen, men som hovedregel ligger praktikken på det sidste semester af uddannelsen, og bliver efterfulgt at dit afsluttende projekt.
Når du læser på en videregående fuldtidsuddannelse hos Zealand, kan du søge om SU.
Tranportrabat
Studerende på videregående uddannelser (som er godkendt til SU) kan få rabat på abonnementskort til bus og tog i Danmark.