Sjællands Erhvervsakademi

REJSEBREV: Brødre på studieophold i Jakarta, Indonesien

To studerende fra Erhvervsakademi Sjælland i Næstved er taget til Jakarta i Indonesien for at studere. Den oplevelse vil de gerne dele med jer! Og forhåbentligt inspirere andre til også at pakke studie-rygsækken og drage ud i verden.

Rejsebrev fra Jakarta, Indonesien

Kære EASJ.

To blegfede danske brødre er taget til den tropiske metropol Jakarta, Indonesien i håb om en god oplevelse.

Vi er kommet hertil som udvekslingsstudenter, og vi læser vores 6. semester på London School of Public Relations(LSPR). Denne skole er kåret til Indonesiens bedste kommunikationsskole, derfor var forventningerne til vores semester også derefter. I Danmark læser vi begge vores PBA i international handel og markedsføring på Campus Næstved, men vi mente begge at tidspunktet var inde til, at vi drog ud i den store verden for at opleve noget nyt og spændende. Det har dog været en ren tilfældighed, at vi er endt samme sted.

God støtte fra studiestedet

I skrivende stund har vi snart været her i to måneder, og vi har bestemt ikke fortrudt, at vi er draget af sted. Eftersom vi er to af sted, har det højst sandsynligt neddroslet effekten af det at føle sig alene samt kulturchokket, når man kommer til en helt anden kultur, end man er vant til. Gennem hele forløbet med at skulle fra Danmark til Indonesien, har LSPR været utroligt søde til at hjælpe med diverse ting som f.eks. bolig, da de har stået for kontakten med boligagenten. Yderligere står LSPR altid til rådighed, når vi har brug for dem, og de har hjulpet med flere administrative ting som f.eks. VISA.

Jesper Bonde II web

Undervisningen er mere praksis end teori

Selve undervisningen på studiet er dog noget anderledes end i Danmark, hvor LSPR har større fokus på det praktiske end det teoretiske. Mht. det faglige niveau, mener vi at niveauet i Danmark ligger en smule over niveauet her, men det er måske, fordi vi er vant til at have fokus på teori tilbage i Danmark. Rent praktisk får vi meget ud af at arbejde i studiegrupper med indonesere, da vi kan lære af hinanden på tværs af kulturerne samt hinandens fremgangsmåder.  Ydermere har vi valgt at tage 3 master fag, hvilket naturligvis ligger over bachelorfagene, men vi kan sagtens følge med og disse fag virker til at passe os bedre rent fagligt, da her er et større fokus på teorien også. Størstedelen af fagene læner sig op af det, vi selv lærer i Danmark. Alt dette har krævet en vis form for tilvænning, og vi prøver stadig at vænne os til netop dette.  Det bliver dog opvejet ved alle de søde klassekammerater vi har fået i de forskellige fag vi har valgt at tage hernede.

Utroligt venligt folk

Det indonesiske folk og deres kultur udviser en utrolig venlighed, tolerance samt åbenhed for andre mennesker hvilket vi aldrig har oplevet før. Disse mennesker er i høj grad familie mennesker, hvilket også kan mærkes i deres daglige omgang med andre mennesker. Vi har endnu ikke mødt noget fremmedhad, arrogance eller usympatiske mennesker i en by med omkring 10 millioner mennesker. Det er helt fantastisk! Det er især menneskerne og de klassekammerater vi har fået, som gør det sjovt at være her i Jakarta. Jakarta en kæmpe by med mange muligheder. Det emmer af storby, hvis man altså er til det. Kulturen indebærer, at man går langt mere ud, end vi gør i Danmark, derfor går vi dagligt ud med vores venner. Desuden indebærer kulturen også super lækker mad, hvilket har været et stort hit hos os.

Jesper Bonde III web

Langsom kommunikation

De daglige udfordringer vi møder er især kommunikationen, som til tider kan være noget langsommelig og anderledes end hvad vi er vant til. Samtidig er indonesere ikke lige så punktlige som danskere, hvad aftaler om tidspunkter angår. Hertil må man dog bare tage det sure med det søde, og vi har valgt at smile af det. Man skal huske på, at vi er gæster i deres land, og ikke omvendt.

Der er klart overvægt af fordele frem for ulemper ved at drage til LSPR og studere. Du får en oplevelse for livet med mange søde mennesker, og du kan helt sikkert lære en masse af disse mennesker. Generelt mener vi, at vi danskere godt kunne tage ved lære af nogle af de dyder, det indonesiske folkefærd besidder.

Nye og anderledes oplevelser

Vi vil helt sikkert anbefale andre studerende at tage til Jakarta for at studere. Man får en anderledes oplevelse og nye bekendtskaber. Ydermere besidder Indonesien en fantastisk natur, hvis man ønsker at rejse rundt, da der er stor diversitet i de forskellige regioner. Samtidig består Indonesien af 700 forskellige kulturer, og dertil en masse forskellige religioner. I næste måned et smut til Bali med nogle venner fra skolen, for at få et lille afbræk fra den travle hverdag i storbyen. Dette ser vi naturligvis meget frem til.

Vores eneste tur uden for byen har indtil videre været til en af ”De 1000 øer” udfor Jakartas kyst. Vi tog afsted kl 0430 om morgenen fra LSPR sammen med 60 medstuderende i LSPR klubben C4. C4 arbejder for at forbedre miljøet, og formålet med turen var at plante over 1000 koraller og mangrove træer i vandet ved en af de 1000 øer.

Jesper Bonde IV web

Tur uden for byen

Vi forlod, som sagt, LSPR kl 0430 om morgenen i en gammel utæt bus. Vi kørte Nordpå ud til havnen og gennem et af de mest fattige kvarterer i byen. Dette var en oplevelse som stod i skarp kontrast til vores hverdagsliv i centrum af byen. Folk har nærmest ingenting i disse kvarterer, og de lever praktisk talt oven på skrald. Da vi nåede havnen steg vi ombord på en gammel træbåd, der fragtede os ud til den ø, hvor plantningen skulle finde sted. Vi blev naturligvis sindssygt solbrændte! Men alt i alt var det en god oplevelse, og der er rig mulighed for at opleve forskellige ting med de LSPR klubber skolen tilbyder.

Vi har selv valgt at melde os ind i en futsal klub, som træner to gange om ugen, men da vi er udvekslings studerende tilbyder de andre klubber også at tage os med rundt, så vi kan få nogle oplevelser. De andre klubber man kan være medlem af tæller blandt andet band, fashion, dans, kampsport, model, teater, adventure og meget andet.

Varme hilsner

Daniel og Jesper Bonde Jensen